De câteva zile, am intrat în rândul celor care folosesc Revolut, aplicația care revoluționează schimbul valutar, pornită printr-un start-up fintech. Cu ocazia deschiderii biroului din România, m-am informat cât am putut de mult despre serviciile oferite de ei și, într-un final, am mai adăugat încă un card în portofel: cardul fizic Revolut.
În mod normal, cardul fizic este livrat în România în 1-3 săptămâni, din câte am văzut pe la prietenii mei, așa că nu pot decât să mă bucur că mi-am primit cardul direct de la Country Manager-ul Revolut România, Irina Scarlat, reușind astfel să obțin un plus de încredere în serviciu și informații direct de la sursă.
Ca să setăm niște puncte de referință în ceea ce privește amploarea pe care Revolut o are, ar trebui să știți că este start-up-ul care a atins cel mai rapid statusul de Unicorn, fiind evaluat în prezent la peste 1.7 miliarde de dolari. Are 1.8 milioane de useri și a procesat +70 de milioane de tranzacții însumând mai bine de 12 miliarde de dolari. A primit recent o finanțare de 250 de milioane de dolari și a înregistrat creșteri de 5 ori în ultimul an. O parte dintre investitorii Revolut au investit și în Facebook, Skype sau Dropbox, la începuturile lor.
Serviciile Revolut pot fi folosite cu două tipuri de card: virtual sau fizic. Ambele se eliberează din aplicația pe care o puteți găsi și App Store / Google Play. Odată instalată, poți considera că aplicația este o sucursală Revolut deschisă exclusiv pentru tine, chiar în telefonul tău. 🙂 Poți tranzacționa 25 de monede, 3 criptomonede și poți cheltui banii în 130 de monede.
Imediat ce vă veți verifica identitatea în aplicație (cu CI/pașaport/permis de conducere și un selfie), puteți face abstracție de tot ce știți despre interacțiunea cu serviciile băncilor, atunci când voiați să efectuați schimb valutar. Statisticile spun că sunt peste 25000 de români care folosesc serviciile aplicației de banking digital.
Cardul Revolut este util pentru plăți care presupun conversie între monedele pentru care vrem să obținem cel mai bun curs, fie că vorbim despre plăți online, fie că vorbim despre plățile cu cardul atunci când călătorim în alte țări sau chiar să retragem bani din bancomat într-o monedă diferită de cea în care avem deschis contul.
Puteți folosi aplicația ca pe un punct de schimb valutar, efectuând tranzacțiile prin telefon, între conturile în monede diferite (ex. EUR-RON), fără să stați să verificați ce bancă are cel mai bun curs sau să pierdeți la curs schimbând bani în aeroport, din criză de timp.
Funcționalitatea produsului nu se limitează doar la a fi un card care îți va oferi cel mai bun curs, cel interbancar. Cu ajutorul contului Revolut, poți tranzacționa cryptomonede, poți împărți cheltuieli cu alți utilizatori, ai acces la analytics pentru îți poți face asigurări sau poți face economii într-un mod foarte smart, prin Vaults.
Două lucruri care mi se par geniale la Revolut:
1. Vault este un depozit digital, pe care îl customizezi cum vrei și acolo se vor duce toate diferențele rezultate din rotunjirea tranzacțiilor tale zilnice. De exemplu, cumperi o cafea care costă 9 lei, iar când plătești cu cardul, diferența până la 10 lei va merge în depozitul Vault. E ca și când ai plăti cash, primești 1 leu rest, mărunt și ajungi acasă și îl pui în pușculița aia pe care o avem cam toți pe un raft, plină cu mărunt. Ei bine, prin Vault, îți setezi goal-ul (nume și suma dorită), setezi cât vrei să îți fie direcționat la fiecare tranzacție și aduni „măruntul” într-o pușculiță digitală. Dacă vrei să accelerezi acumularea sumei, poți seta ca fiecare „mărunt” direcționat către Vault să fie multiplicat x2, x3, x4, x5 sau x10 ori. De asemenea, poți seta și economii recurente, ca să poți pune în Vault o sumă aleasă de tine, în fiecare zi, săptămână sau lună. How cool is that? 🙂
2. Carduri virtuale gratuite, de unică folosință. Chestia asta mi se pare absolut genială, pentru a te feri de scam-uri. Dacă obișnuiți să cumpărați online, cu siguranță ați ajuns cel puțin o dată pe un site unde ați găsit un produs exact cum vi-l doreați, dar site-ul părea dubios. Nu părea că ar livra mai mult de o piatră învelită în ambalaj de cadou, nu găseați review-uri de niciun fel, iar singura modalitate de plată era cea cu cardul. Oh, well… pentru aceste momente există cardurile virtuale de unică folosință. Creezi cardul, completezi datele proaspăt generate, efectuezi plata și cardul nu poate fi refolosit, în caz că site-ul acela chiar era unul dubios și cineva va încerca să tragă banii din card sau să refolosească datele tale pentru alte tranzacții. Acest feature este valabil doar pentru cardul Premium, pe care îl puteți avea cu un subscription de 30 de lei pe lună.
Sunt două tipuri de carduri:
Standard: card eliberat de VISA/Mastercard, include contul curent în Marea Britanie, cont de Euro cu IBAN gratuit, cursul de schimb interbancar, transferuri bancare gratuite în 25 de valute, retrageri ATM gratuite până la £ 200 / € 200 (sau echivalent).
Premium: card eliberat de Mastercard, contul curent în Marea Britanie, cont de Euro cu IBAN gratuit, cursul de schimb interbancar, transferuri bancare gratuite în 25 de valute, retrageri ATM gratuite până la £ 400 / € 400 (sau echivalent), transferuri valutare nelimitate, carduri Revolut Premium gratuite, asigurare medicală gratuită când călătorești, livrare gratuită oriunde în lume, suport pentru clienți 24/7, promoții Premium exclusive, carduri virtuale gratuite de unică folosință.
O să revin cu un articol după ce îl voi folosi și în afara țării, ca să văd cât mă va ajuta să salvez prin cursul valutar interbancar. Până atunci, puteți să vă creați un cont gratuit aici, ca să vedeți cum se comportă aplicația și poate vă faceți și cardul fizic, nu doar cel virtual.
Dacă aveți tips&tricks pentru utilizarea aplicației / cardului, le aștept ca pe ciocolată. 🙂