Red Bull Music presents Sound Travels: creație, colaborare şi celebrare a muzicii. Proiectul i-a reunit, pentru patru zile, pe Golan și pe Miss Platnum, la Red Bull Music Studios din Berlin pentru o colaborare inedită, urmat de un turneu care va avea loc în luna mai în câteva orașe din România.
Probabil știți deja cât de mult îmi place Golan și la cât de multe concerte de-ale lor am fost. Band-ul evoluează independent de orice trend aparent de succes, care azi e la radio, dar mâine e deja outdated. Sound-ul Golan se îmbogățește permanent și devine din ce în ce mai sofisticat și rafinat. Ce fac ei ajunge să se transforme în genul acela de muzică pe care vrei s-o auzi doar în căști sau live, ca să nu ratezi niciun sunet al vreunui instrument.
Mie, personal, mi se pare fascinant cât de calitativ se construiește proiectul Golan, cumva invers proporțional goanei după succesul exprimat în milioane peste milioane de vizualizări, în care pare că s-au înscris aproape toți artiștii care ajung în mainstream. Aș îndrăzi să spun că Golan este un band endemic, care se dezvoltă constructiv, independent de orice influențe trendy și care aduce în fața publicului mereu mai mult și mai mult.
S-au potrivit perfect în proiectul Red Bull, care este unul ambiţios. Sintetizează perfect 20 de ani de iniţiativă muzicală pe care îi sărbătoreşte anul acesta pentru că nu este doar despre muzică – este despre felul în care aceasta depășește granițele culturale și de limbă, despre cum ea poate fi relevantă, indiferent de contextele sociale în care este pusă. Acesta încurajează creativitatea, dezvoltarea artistică și inovația unor artişti de excepţie, având în centrul atenției trupa Golan, alături de Miss Platnum, un artist berlinez cel puțin versatil, cu sânge de român.
Colaborările între artiști reușesc să înglobeze cu succes tot ce e mai bun din talentul și viziunea ambelor părți, într-o simbioză care intensifică impactul emoțional asupra publicului. De multe ori, un simplu experiment sau joacă, pornite natural, fără așteptări, devin baza unei astfel de colaborări reușite. Aceasta a fost ocazia perfectă pentru membrii trupei Golan și Miss Platnum de a experimenta cu sunete noi, de a testa idei și de a profita de frenezia creativă a unui oraș recunoscut pentru diversitatea culturală și libertatea sa – creativă și nu numai.
Red Bull Music Studios este un loc gândit special pentru a stimula creativitatea, pentru a oferi un grad mare de confort muzicienilor, cu echipamentele de ultimă generație. Și, mai ales, dincolo de toate astea, un spațiu parcă făcut să încurajeze deschiderea și libertatea de exprimare. Acesta a găzduit în ultimii ani artiști precum Macklemore, Raf Camora, Bausa, Genetikk sau rapperul bosniac Frenkie, dar și absolvenți ai Red Bull Music Academy, precum Lafawndah sau Silkersoft. Genul de muzicieni care ajung, de altfel, și în București, că nu degeaba l-a botezat Lonely Planet „noul Berlin”.
„Faptul că am lucrat în aceste studiouri a fost un mare plus pentru tot proiectul, pentru că sunt niște studiouri foarte faine, foarte bine echipate, în care dacă vrei să fii creativ și să te joci cu diferite elemente pe care poate nu le poți accesa zilnic, aici ai ocazia să încerci, datorită confortului tehnic. Este un loc care are o energie foarte faină”, explică băieții de la Golan.
Atât Golan, cât și Miss Platnum au intrat în studio cu deschidere. Alex, Mihai și Florian o ascultaseră pe Miss Platnum în contextul unei alte colaborări de succes: al piesei „Berlin”, produsă împreună cu Modeselektor, care a devenit astfel primul liant al celor patru. Iar momentul de conexiune s-a întâmplat chiar în prima zi, în care artiștii au găsit un fir roșu care i-a legat în niște beat-uri, pe care, apoi, au început să le exploreze în comun.
„Noi am schițat un fragment instrumental pe care ea l-a auzit și a zis: lăsați-mă să încerc și eu, singură, să compun niște chestii, și după aia le punem cap la cap și vedem dacă merg. Apoi s-a întors cu ele. Sunau bine. Ne-am dat seama că ea auzea materialul respectiv cum îl auzeam și noi, și invers”, povestește Mihai.
În stabilirea acestei conexiuni a contat, cu siguranță, nu doar chimia, ci și versatilitatea celor patru artiști. Golan este în același timp o trupă ai cărei membri stăpânesc, fiecare, mai multe instrumente, dar și o echipă de producători muzicali, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ei poate contribui în nenumărate moduri la construcția pieselor. Iar acesta a fost chiar unul din lucrurile pe care le-au avut în comun cu Miss Platnum, la rândul ei un artist cu multe fețe: la fel ca și băieții de la Golan, ea cântă, dar și produce. Într-o echipă cu o înțelegere atât de complexă a muzicii, posibilitățile creative se multiplică la infinit.
Dincolo de asta, munca de studio necesită concentrare, trial & error, ajustări și uneori reluarea aceluiași segment de piesă de șaptezeci și patru de ori, dacă e nevoie, până când sună așa cum trebuie. Iar un alt avantaj al unui spațiu atât de bine pus la punct ca Red Bull Music Studios, dar și al conceptului din spatele acestor patru zile – care a pus pe primul plan experimentul creativ, nu produsul în sine – a fost faptul că atât Golan, cât și Miss Platnum au putut munci neîntrerupți ore întregi, fără distragerile unor sesiuni normale de lucru în propriile studiouri.
Cei trei producători ai trupei Golan descriu, astfel, „o senzație de timp oprit cât am lucrat în studio. Nu a fost niciun moment în care să simțim că ah, aș vrea să plec, chestie care se întâmplă de obicei în studio după un număr de ore. Au fost nopți în care am plecat la 1 de la studio, și nu pentru că ne-a forțat cineva să stăm, ci pentru că ne-am simțit super bine și a fost o energie foarte interesantă și foarte plăcută.”
La fel de interesant a fost și workflow-ul celor patru zile. Au existat momente când fiecare dintre cei patru artiști au lucrat în încăperi diferite, la segmente diferite ale aceleiași piese, după care s-au întâlnit și au constatat că erau pe aceeași lungime de undă. Iar faptul că oamenii reușesc, separat, să vină cu idei care se combină perfect atunci când sunt puse cap la cap, nu poate fi decât semnul unei colaborări de succes.
„Ni s-a părut foarte interesant cum poți să pornești ceva împreună cu alți oameni și la un moment dat grupurile se despart, fiecare se duce în altă parte și își continuă partea lui de creație, la același produs la care celălalt lucrează în partea opusă, și la un moment dat să ne întâlnim cu toții, după trei ore de lucru separat, și să lucrăm la aceeași piesă. A fost un experiment creativ interesant, despre cum niște oameni pot să stea în locuri diferite, dar să gândească și să creeze aceeași stare”, adaugă Mihai.
După patru zile de înregistrări, experimente, creație și conexiune emoțională și artistică, cei 2 artisti, Golan si Miss Platnum, au demonstrat că muzica poate trece orice barieră de stiluri muzicale sau moșteniri culturale și devine un limbaj universal.
„Faptul că am reușit să ne deconectăm de tot și am făcut două piese care ne plac mult, e o mare realizare. Am depășit un prag psihologic, de a putea să creezi oriunde ești. Suntem mult mai siguri pe noi și mult mai relaxați”, explică Mihai.
„Asta e fain în muzică, nu trebuie să vorbești prea mult”, concluzionează și Miss Platnum.
Red Bull Music presents Sound Travels va continua în luna mai printr-o serie de 3 concerte în care publicul se va putea bucura de experiența Golan Live care o vor avea ca invitată specială pe Miss Platnum. Punctul de pornire este București, pe 18 mai la Expirat, Sala Compresoarelor, va continua la Time Out în Iași, pe 24 mai, și se încheie la Cluj-Napoca, 26 mai, la Casino Park.
Cum a fost la Red Bull Studios pentru Golan și Miss Platnum, vedeți într-un documentar unde puteți asculta și câteva acorduri din noile piese compuse la Berlin.